Owoce w szkole
 

źródło: http://www.arr.gov.pl/

strona główna programu: http://owocewszkole.org/

Program Owoce w szkole realizowany jest w Polsce z dużym powodzeniem od momentu jego uruchomienia przez Komisję Europejską w roku szkolnym 2009/2010, ciesząc się z roku na rok coraz większą popularnością.

Głównym celem programu jest trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich codziennej diecie oraz propagowanie zdrowego odżywiania poprzez działania towarzyszące o charakterze edukacyjnym.

W Polsce program skierowany jest do uczniów klas I-III szkół podstawowych. W roku szkolnym 2013/2014 w programie uczestniczy już przeszło 976 tys. dzieci, tj. prawie 84% grupy docelowej.

Program finansowany jest ze środków pochodzących z budżetu UE (75%) oraz środków pochodzących z budżetu krajowego (25%), a całkowity budżet programu w roku szkolnym 2013/2014 wynosi ok. 18,2 mln EUR (74,2 mln PLN).

Dzieciom uczestniczącym w programie udostępnia się kilka razy w tygodniu świeże owoce i warzywa (przygotowane do bezpośredniego spożycia, wystarczająco rozwinięte, dojrzałe, zdrowe) oraz soki. Dzieci otrzymują jabłka, gruszki, truskawki, marchewkę, słodką paprykę, rzodkiewki oraz soki owocowe i warzywne. Każde dziecko uczestniczące w programie otrzymuje jednorazowo porcję składającą się z jednego produktu owocowego i jednego produktu warzywnego.

Owoce, warzywa oraz soki nie mogą zawierać dodatku tłuszczu, soli, cukru lub substancji słodzących. Za jakość owoców i warzyw dostarczanych do szkół podstawowych odpowiedzialny jest zatwierdzony dostawca lub zatwierdzona szkoła, w przypadku gdy samodzielnie przygotowuje i udostępnia owoce i warzywa dzieciom.