Kuchnia od kuchni – dzieci uczą się gotować
 

Sztuka kulinarna na dobre zagościła w życiu przeciętnego Polaka. Wiele programów telewizyjnych, czasopism, stron internetowych poświęconych kulinariom, propaguje zdrowe jedzenie, jako alternatywę do fastfoodowego. Pomimo tego wśród polskich dzieci zauważalny jest wzrost złych nawyków żywieniowych. Jak pisze Gazeta Wyborcza z dnia 17 kwietnia 2013r. w artykule pt. „Raport UNICEF: Polskie dzieci tyją najszybciej w Europie”, problem otyłości dotyka już 17% dzieci w wieku 11,13,15 lat. Wyzwaniem staje się też brak aktywności fizycznej dzieci i młodzieży. Jedynie 20% badanych nastolatków deklaruje codzienne, przynajmniej godzinne, uprawianie aktywności fizycznej. W świetle powyższych danych zadaniem dorosłych powinno być zatem kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych dzieci. Stare porzekadło ludowe głosi, że „czym skorupka za młodu nasiąknie, tym na starość trąci” - stąd konieczność budowania wiedzy o zasadach zdrowego życia już od najmłodszych lat.

Na zajęciach pozalekcyjnych organizowanych w ramach projektu FŚNiT „Kuchnia od kuchni –  dzieci uczą się gotować” pod pretekstem nauki gotowania zapoznaje uczestników z zasadami zdrowego żywienia, propaguje aktywność ruchową, a także zwraca uwagę dzieci na zasady savoir – vivre.